Biografia de Lady Olave

Lady Olave

Olave St. Claire Soames, filla menor d’Harold Soames i Katherine Hills, va néixer en Stubbing Court, a 5 milles de Chesterfield, al Comtat de Derbyshire, a Anglaterra el 22 de febrer de 1889 (32 anys després de Lord Baden Powell). Va rebre el seu nom pel fet que el seu pare, sent gran admirador d’Olaf de Noruega, esperava un fill i en néixer ella, va decidir feminitzar el nom.
Els seus germans van ser Arthur i Auriol. El pare d’Olave havia heretat una fàbrica de cerveses, però com no li agradava establir-se en un sol lloc, va treballar àrduament per no passar destrets i poder dedicar-se a viatjar posteriorment.

Quan tenia 9 anys, la seva família se’n va anar a viure en Saint James Place, a Londres, però la vida de ciutat i la seva falta de contacte amb la naturalesa i els animals van fer que el seu ànim decaigués i aviat va emmalaltir. Per aquesta raó, es van traslladar a Peyton Place, on va tornar a gaudir dels camps i dels animals que tant li agradaven especialment els seus gossos i un pony. El 1900, en complir 11 anys, va començar un diari que va portar fins a la seva mort. Això demostra que des de llavors ja tenia gran constància i perseverança.

D’adolescent va aprendre a nedar i remar, a més va fer el seu primer viatge a l’estranger (França) i això va provocar en ella grans desigs de viatjar. Quan tenia 15 anys va ser confirmada i això va ser per a ella un dia que la va impressionar molt i sempre va recordar. Tenia amb prou feines 17 anys i ja sentia que ja havia rebut molt en la vida i que no havia donat gens a canvi; va tractar d’ingressar en un hospital com a infermera però no la van admetre per ser tan jove.
El seu pare i la seva mare van estar sempre a prop d’ella i així van exercir una gran influència en el seu caràcter i educació. El pare, de passatemps, era artista i va ensenyar Olave a pintar.

El 4 de gener de 1907 va ser presentada en societat En 1912, camí de Jamaica, on anava a passar amb el seu pare unes vacances, al vaixell “Arcadia” va conèixer Baden Powell, de

qui es va enamorar ja que ho admirava molt. Es veien per xerrar molt aviat en el matí i, per a quan va acabar el viatge, ja eren compromesos. Es van casar el 30 d’octubre de 1912.

Van tenir tres fills: Peter el 1913, Heather en 1915 i Betty el 1917. Poc temps després de la I Guerra Mundial, la parella es va instal•lar a Pax Hill, (Turó de Pau), Hampshire, Anglaterra i la casa aviat es va convertir en el lloc de reunió per als membres i simpatitzants dels dos moviments fundats per Lord Baden Powell. Mentre criava una família, Lady Baden Powell es va interessar en el treball|feina del seu espòs i l’acompanyo en moltes visites.

Després del naixement del seu tercer fill, el 1917, es va dedicar oficialment al moviment de les Guies, anteriorment el 1916, després d’oferir la seva col•laboració a Agnes Baden Powell i al seu Comitè, va començar a treballar com a comissionada de Sussex.

L’octubre d’aquell mateix any, va ser electa com a comissionada de les Guies de l’Imperi Britànic i el 1918 va ser electa Cap Guia. Durant aquest temps Agnes Baden Powell va escriure “El que poden fer les noies per construir un Imperi” (How Girls can help the Empire) el qual més tard va ser substituït pel llibre de Lord Baden Powell “Guidismo per a noies”, (Girl Guiding). Per acompanyar aquesta obra del seu espòs, Lady Baden Powell va escriure “Entrenant les noies com Guía” (Training Girl as Guides).

Entre moltes de les coses que va fer en el Moviment Guia és important esmentar que va fundar el Consell Imperial per als Dominis i Colònies de la Gran Bretanya i el Consell Internacional, que amb el temps es convertiria en l’Associació Mundial. Arran de la formació del Consell Internacional, la vida de Lady Baden Powell es va tornar més activa, va viatjar molt i va compartir amb membres de tot el món.

El 1930 va ser nomenada Cap Guia Mundial, i el 1932 va rebre la Creu de l’Imperi Britànic. En complir els 25 anys de casats, el 1937 els Baden Powell se’n van anar a viure a Nyeri a Kenya, Àfrica. A aquesta llar es va cridar “Paxtu”, que és una paraula en suahili que pot significar “pau per a dos”, “Pau Segona” o Pau También. Va rebre el Logo de Bronze, condecoració atorgada per l’Associació de Scouts, com un tribut per la cura que va tenir sempre amb “El Cap”.

El 1942, després de la mort de Lord Baden Powell, Lady Olave va tornar a Londres. Va visitar 111 països en total molts, diverses vegades, i va volar més d’un milió de Km, va donar milers de discursos i va parlar per radi i televisió a cada país que va visitar. Va ser nomenada Dama de la Gran Creu del seu país, va ser Ciutadana d’Honor de ciutats del món sencer i va rebre honors excepcionals per part dels Caps d’Estat.

Entre les condecoracions més brillants que va rebre caben citar|esmentar l’Ordre del Sol, al Perú, la Rosa Blanca de Finlàndia, la Corona Ducal de Roures de Luxemburg, el Fénix de Plata de Grècia, el Sagrat Tresor del Japó i el Lleó de Plata de Kenya. La seva última condecoració internacional la va rebre de les Nacions Unides (FAO), que li va fer lliurament de la Medalla de Ceres en reconeixement als serveis mundials duts a terme pel Moviment Guies Scouts sota el seu lideratge.
Va tenir que deixar de viatjar el 1970, quan va descobrir que sofria de diabetis, va celebrar els seus 80 anys a l’Abadia de Wentmister, va viure fins a 1977 a Branley, a prop de Guilford.