Sant Jordi, Patró dels Scouts

Sant Jordi, patró dels escoltes de tot el món va néixer a Lydda, Grècia, 300 anys dc. Va ser soldat a les files de l’emperador Romà, Diocleciano i arribà a ocupar un alt càrrec militar.
En el transcurs de la seva carrera, viatjo per tot l’imperi Romà fins i tot Gran Bretanya.

Mentre va ser a Gran Bretanya, a York, Sant Jordi va fer amistat amb un jove que mes tard va ser l’emperador Romà Constantí.
Com a practicant de la fe cristiana, Sant Jordi inspirà a molta gent malgrat la impopularitat del cristianisme en aquells temps. Quan l’emperador intensificà la persecució dels cristians, Sant Jordi va tornar a Roma, a entrevistar-se amb ell i l’hi va fer professió de la seva fe deliberadament, renunciant al seu lloc en l’exèrcit romà. Immediatament va ser arrestat i després de ser torturat va morir a Nicomedia el 23 d’abril de l’any 303 dc.

Quan l’amic de Sant Jordi l’emperador Constatí, va ser el primer sobirà cristià de Roma, li va erigir un memorial a Lydda i decretà que el seu amic hauria de ser conegut com “Sant Jordi, el campió de la fe cristiana.

Altres llegendes sobre Sant Jordi s’han fet populars sent la mes coneguda la de la seva lluita contra el drac. Segons la tradició, un drac estava desolat , una comarca al voltant de Silena, una ciutat pagana, enverinant l’aire amb el seu alè. El rei del país va oferir un be cada dia al drac si els deixava en pau i per algun temps tot marxo bé. Però aviat es van acabar els bens i el drac va començar a fer malbé l’aire de nou.

El poble va oferir enviar-l’hi cada dia a un dels seus fills si volia deixar-los i van planejar sortejar grups d’ells per veure a qui corresponia anar-hi. Quan es sorteijà el primer lot, la princesa va ser seleccionada per al sacrifici. Aquesta va ser portada fins a la cova del drac i va ser abandonada perquè fos devorada. Quan ella esperava veure’l, va sentir que s’aproximava un cavall i muntat en el va aparèixer un cavaller cobert amb la seva armadura, portant una creu vermella al seu escut.
Ja que endevinin qui era….

Era Sant Jordi qui en veure aproximar-se al drac va fer el senyal de la creu i l’atacà, ferint-t’ho al cap amb la seva llança.

Llavors va pujar a la princesa al seu cavall i tornada amb ella i el drac a la ciutat. Quan el poble es va reunir per veure el que havia ocorregut, Jordi va treure la seva espassa i tallà el cap del drac.

El rei Artur de la gran Bretanya va establir l’ordre dels cavallers de la taula rodona i va elegir Sant Jordi com el seu sant patró. Les virtuts d’honor, valor, i cavallerositat que simbolitza Sant Jordi van ser les bases per al seu codi del qual van prendre els articles de la llei scouts.

Baden Powell va elegir Sant Jordi com a patró dels scouts de tot el món i va dir: “Sant Jordi va ser el prototip del que hagués de ser un scouts”.